MENY

Telefon:
+46 76 831 77 64


E-post:

Må-bra-tips när du jobbar hemifrån

Just nu arbetar många hemifrån och i början kan du kanske tycka att det är skönt att sitta i mjukisbyxor och slippa resvägen men redan efter några dagar börjar man känna sig rastlös och arbetslusten sviktar. Vi är sociala varelser som behöver varandra, vi mår bra av möten med andra människor och vi mår bra av att ha lagom med struktur i våra liv. När man under en längre tid jobbar hemifrån kan det kännas ensamt. Privatliv och arbetsliv flyter ihop och man kan känna sig lite nere.

Vi vill att du ska må bra och känna arbetsglädje när du jobbar hemifrån så här kommer lite må-bra tips att tänka på:

  • Håll fast vid din struktur dvs ta lunchraster och starta upp jobbet samma tid du brukar vara på kontoret. Sätt även upp mål med vad du ska uppnå under dagen.
  • Försök att ha en gräns mellan jobb och fritid, det kan vara bra om man har möjlighet att jobba i ett annat rum eller ha ett specifikt arbetsbord. Att sitta i samma soffa där man brukar slappa och kolla serier är inte optimalt.
  • Försök att kommunicera mer än tidigare. Boka in dagliga avstämningar med din chef eller kollega.
  • Tänk på att använda samma informationskanal i teamet så att ingen info ramlar mellan stolarna.
  • Håll fast i de planerade möten som ni har men använd Teams/Skype/Zoom istället för att ses fysiskt. Ni kan fortfarande ha ”stand-up-meetings” men då får alla stå hemma och logga in på teams. Försök att använda kameran så mycket som möjligt, det är roligare att se varandra när man pratar.
  • Ta en lunchpromenad och koppla upp din jobbarkompis i lurarna och snick-snacka om ditt och datt.
  • Använd teams-chatten och de digitala verktyg som ni har – ofta och mycket.
  • På hemma-kontoret kanske du inte har en lika bra arbetsstol eller höj- och sänkbart skrivbord då är det extra viktigt att du rör på dig ofta – här finns en video som jag hittade och som jag tyckte var lagom svår: https://www.youtube.com/watch?v=5F_7ZolaIqY
  • Passa på att köra igång en stegtävling på jobbet, kanske ett fint pris som lockar att ta en extra sväng utomhus.

Ni kommer säkert på en massa fler tips på hur vi kan må bra och vara arbetseffektiva när vi jobbar hemma – dela gärna med dig till oss av dina bästa tips.

Mvh
HR-konsulten